Nyt on aika

17.01.2020

Äidilleni tuli aikoinaan pitkään Kotiliesi-lehti. Siitä on jäänyt mieleeni mm. Nyt on aika -palsta, jossa - otsikkonsa mukaisesti - lueteltiin konkreettisia asioita, joita voi ja kannattaa tehdä juuri nyt. Sitä voisi osittain verrata vaikka monissa organisaatioissa käytössä olevaan vuosikelloon, johon on kirjattu kaikki toistuvat, vuoden eri vaiheisiin ajoittuvat tehtävät ja tapahtumat. 

On viisautta nähdä, mitä voi ja kannattaa tehdä juuri nyt - ja elää tässä ja nyt. Mutta myös ennakointi on viisautta. Pitkän tähtäimen tavoitteet saavutetaan vähitellen, vaihe vaiheelta, mutta tarvittaville toimenpiteille on varattava aikaa ja luotava niitä tukevat puitteet.

Myös ongelmien ennakointi on hyödyllistä, kokonaan toinen asia kuin pessimistinen, luovuttava asennoituminen. Kun haluaa elämäänsä muutosta jossain suhteessa, on tarpeen asettaa tavoitteet, tehdä suunnitelma sisältäen mahdollisimman suotuisien olosuhteiden luomisen ja tehdä päivittäin päätös polulla pysymisestä. Ongelmien ennakointi auttaa varautumaan niihin, välttämään tekijöitä, jotka voisivat houkutella pois polulta, ja löytämään nopeasti oikean asenteen takaisin palaamiseksi, jos kuitenkin houkuttautuu syrjään. Ihan niinkuin opastetulle  luontoretkelle tehdään turvallisuussuunnitelma: Arvioidaan tarkkaan mahdolliset turvallisuusriskit retkellä ja tehdään suunnitelma uhkien torjumiseksi. Jos kaikesta huolimatta jotain tapahtuu, niin varmistetaan etukäteen, että apua saadaan mahdollisimman nopeasti. 

                             ____________

Tämä ajatusvirta lähti mielessäni liikkeelle siitä toteamuksesta, että kevät tulee - ja menee - pian. Haluan olla hereillä ja valmis, kun kevät koittaa. Luonnonyrtit on yksi kiinnostuksen kohteeni, ja sesonki on lyhyt. Nyt alkaa olla aika varata aikaa keväällä ja alkukesällä tälle harrastukselle ja suunnitella etukäteen, minkälaisia yrttien hyödyntämiskokeiluita haluan tehdä.