Häiriötekijöitä

19.11.2019

Viimeisen puolen toista viikon teema elämässäni on ollut hammassärky, ennen ja jälkeen hampaanpoiston.

Juuri kun olin todennut yhdeksi motokseni, että elämä on sarja häiriötekijöitä - niiden kanssa pitää vaan oppia elämään! Ei voi ajatella, että siirtää kaiken tuonnemmaksi, kunnes olosuhteet ovat suotuisat. Sellaista aikaa ei ehkä koskaan tule, ei ainakaan pysyvästi. 

Vaan eipä se ihan helppoa ole tätä mottoa toteuttaa! Hammassärky on taas hyvä opettaja. Kipu, tropeista huolimatta, saattaa välillä viedä kaiken huomion. Voin vain kuvitella, minkälaista onkaan kärsiä vielä kovemmasta, kenties kroonisesta, kivusta ja yritää elää sen kanssa.  

No, kipu on vain yksi mahdollinen häiriötekijä, joskin varmaan niitä pahimpia.  Kaikenlaisia muitakin löytyy: yllättäviä esteitä ja hidasteita omien suunnitelmien toteutumiselle. Joskus häiriötekijät tarjoavat hyvän verukkeen olla tekemättä jotakin mitä pitäisi, olla näkememättä vaivaa; heittää hanskat tiskiin ja lakata yrittämästäkään keskittyä olennaiseen, kun kaikenlaiset asiat repivät eri suuntiin. Joskus taas häiriötekijä on oikeasti niin vahva, että on ihan pakko laittaa suunnitelmat uusiksi.

Voisi myös kysyä, milloin eteen tuleva asia on oikeasti häiriötekijä, ja milloin itsepintainen omissa suunnitelmissa pysyminen onkin häiriötekijä itse elämän kannalta. 

Elämä on sarja häiriötekijöitä. Tai: Elämä on ongelmanratkaisua, vaikeuksien voittamista. Elämä on uusien valintojen tekemistä, uusien mahdollisuuksien näkemistä. Tarttumista kunkin hetken tuomiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Vapautta vaihtaa toiselle raiteelle.

Hammassärky on viimein alkanut laantua.  Pystyin taas keskittymään kirjoittamiseen. Uusia häiriötekijöitä odotellessa...